AKIHA WARD CULTURAL CENTER

新潟市秋葉区文化会館  新潟市秋葉区

(新居千秋都市建築設計にて基本設計、実施設計、工事監理を担当)

新潟市秋葉区に建つ496席のホールを中心とした約3000㎡の文化会館。この地域には、越後平野が広がる新潟市内では稀な丘陵地があります。この地に習い「文化の里山」を目指した丘のような建築です。ホールを中心に楽屋廊下、練習室や楽屋等の諸室、ロビー、屋外歩廊、水盤が順に取り巻き、各諸室へと楽屋廊下とロビーの双方からアクセスできることで様々な使い方ができます。限られた面積を最大限に使いきり、稼働率を高めるための構成です。ワークショップを通じて市民から求められたいくつかの部屋が付け加えられ、平面形は幾度もの修正を重ねて当初の正円から歪んだ接円弧へと変化しました。段上の屋根形と変化を繰り返した平面形とのズレを折れ曲がりねじれた構造体が繋いでいます。里山の洞窟に着想を得たホールは、音響解析を繰り返して生まれたコンクリート構造体がそのまま仕上げとなり、他に無い大きな比重の反響面がこの場所だけの音を響かせます。石工達の手仕事による小叩きによって仕上げられた巨大なコンクリートの洞穴は、この建築をつくり上げた人々の情熱を伝えます。
設計と工事監理を通じて、デジタルテクノロジーとクラフトマンシップの繋ぎ手となるべく取り組みました。設計段階で入念に作り込んだデジタルモデルを現場でも最大限に活用できるよう、現場代理人から型枠大工までを対象にモデリングソフトの講習会を行う中で、設計者から現場職人までが一丸となり、驚異的な建設工事が行われました。
第29回村野藤吾賞の受賞作品です。

Akiha Ward Cultural Center     Niigata, Japan

(as the project architect at Chiaki Arai Urban and Architecture Design)

Located in a district famous for railway industry in Niigata city, this is a 3,000m2 public theater with 496 seats, which is designed to be the cultural incubator for the locals.  Sitting on a 17,000m2 former baseball field, the structure, landscape and parking are organized along the arc to evoke the site memory.  The surrounding area is a vast flatland with a few small hills.  Following some characteristics of the hills, the global form of the building is a terraced landscape where people can mount and take in the panoramic view.  The planning has been developed through workshops with the locals.  Several rooms and functions were added in response to their requests.  The countless transformations changed the building outline from a precise circle to a distorted circular form.  To accommodate the gap between the global form and the planning based on the workshop, the structural walls are bent and twisted to reach the balanced support points of the roof slabs.  The main hall is like a cave under the hill.  The concrete structure works as acoustic reflectors which give extraordinary acoustics by the force of its high specific gravity.  The heavy solid wall and ceiling can reflect the lower sound ranges which conventional wall materials absorb.  This provides special experiences like the concert in a natural cave, and not in a building.  The solid concrete looks sometimes massive, sometimes weightless, and implies warmth of human hands.
Through design and supervision, Akira Sogo has worked hard to be a link between digital technology and craftsmanship.  In order to use of the digital model, which he carefully created at the design stage, at the construction site, he held many workshops on digital software for the all site workers.  The construction was a series of spectacular scenes.

This has been awarded the Murano Togo Prize in 2016 for the best Japanese architecture in the last three years.

構造:今川憲英、下久保亘/TIS & PARTNERS  

設備:渥美治雄、岡正浩、三輪誠司/総合設備計画 

​音響:池田覺、稲生眞、箱崎文子、服部暢彦/永田音響設計   
劇場:伊東正示、戸田直人、小林徹也/シアターワークショップ   

​施工 建築:倉又暢人、藤森雅学/大成・田中・伸晃特定JV

施工 電気:古寺和彦/坂電・八重・斎藤特定JV

施工 空調:風間良一/新潟興業

施工 衛生:荒木智恵/日新工業