APARTMENT CORNER UNIT

大規模マンションの角部屋  埼玉県川口市

荒川の近くに建つ大規模マンションの角部屋のリノベーション。冬には日当たりが良く、春夏には荒川の上空をつたって東京湾からの風が流れこむ、という恵まれた住戸の環境を活かしきることを目指した。この住戸を購入した施主は共働きの若い夫婦。将来の家族構成の変化や大人数での集まりなど、不確実性の多い現代社会の暮らしに柔軟に対応できるフレキシビリティを求めていた。敷地形状などの影響を受けにくい広大な敷地に建つ大規模マンションの住戸プランにおいて大きな違いを見つけることは難しい。無窓居室を避けつつ部屋の数を増やす工夫が導いた結果である。ここでも恵まれた周辺環境にも関わらず、各部屋はうす暗く淀んだ空気が支配していた。これに対して、引戸、可動間仕切、移動式家具を用いて、住戸全体に風と光がいきわたるようリノベーションを行った。外部から最も離れた位置に設けられた多目的室が「肺」の如く各室の通風と採光を改善している。転居等の可能性も見据えた上で各室の個別性を維持しつつ、一般的な住戸プランとの僅かな構成の違いにより、大きな体感の差をつくりだすことを試みた。

Apartment Corner Unit      Kawaguchi, Saitama

This is a renovation of the corner unit of a large-scale apartment building near a river. It was aimed to maximize the environmental potential where it is sunny in winter and the wind flows through the river in summer. The owner who bought this unit is a young working couple. They were looking for flexibility to respond to the life of today's uncertain society, such as future changes in family structure and gatherings with large numbers of people. It is difficult to find a big difference in the unit plans of large-scale apartments. It is the result of the effort that increases the number of rooms having a window. Here too, despite the rich environment here, each room was dominated by a dark and drenched air. To improve such a condition, using sliding doors, movable partitions, and movable furniture, renovations were performed so that wind and light would penetrate the entire dwelling unit. The multipurpose room located farthest from the outside improves ventilation and lighting of each room. The slight differences in composition create big differences in bodily sensation.

施工:男鹿建業