GROUP HOME ON HILL PASS

峠のグループホーム  東京都八王子市

多摩丘陵の一角、野猿峠に沿った北側斜面に建つ知的障がい者のグループホーム。4人の入居者が世話人等の援助を受けながら生活する。建物は福祉施設として前面道路からフラットにアクセスできることが必要とされたため、斜面に埋め込まれたように建つ。目線より少しだけ高い位置に設けた大きな窓が、街ゆく人々の視線を巧妙に遮ることで、常に開放的な雰囲気を窓を挟んだ両側の世界につくりだしている。構造は、土圧を受けるコンクリートの擁壁をそのまま立ち上げた外壁に、木の梁を掛け木造にて床を構成。RCの床を最小とすることで型枠支保工を減らした、ヒートブリッジの小さな躯体である。2階個室の床にはベンチのような段差を設けて床の仕上げを変え、住まい手が愛着を持ちやすいよう居場所に変化を持たせた。夜間に床の段差から漏れる光は上下階を緩やかに関係付け、世話人が2階個室内の入居者の生活リズムを知ることができる。これらのアイディアは、多くの類似施設の調査や運営者や世話人からのヒアリングを通じて、この建築のあるべき姿として練り上げられた。​

Group Home on Hill Pass     Hachioji, Tokyo

This is a group home of intellectually disabled people built on a hill pass. Four people live here while receiving assistance from caretakers. Due to satisfy the building standard as a welfare facility, the structure is embedded in the slope to keep flat access from the road. The large window slightly higher than eye-level facing the north side clears the line of sight of the people who go around the city, creating a constantly open-minded atmosphere in both worlds across the window. The retaining wall goes up to be the exterior wall, and timber beams frame floors. By minimizing concrete floor slab, construction formwork support and thermal bridge are reduced. On the second floor, a step like the bench is set in the private room, and the floor finish is changed so that the residents are easy to have affection. The light leaking from the gap at night softly connects the upper to lower floor, and the caretaker on the first floor can see the life rhythm of the residents on the second floor. These ideas were refined as the ideal form of this architecture through surveys of many similar facilities and interviews with caretakers.

構造:オンスタジオ構造設計事務所  施工:森屋建設