GROUP HOME ON HILLTOP
 

丘の上のグループホーム  東京都八王子市

富士山を望むの丘の上に建つ知的障がい者のグループホーム。入居者に加え地域の誰もが気軽に集まって来ることのできる、大きな傘の下のような居場所づくりが求められました。ここではグループホームとしてだけでなく、子ども食堂や、シニアクラブの集会所、また災害時の避難場所等としても開放するという施設運営を行うことで地域社会に深く根差した福祉施設のあり方を築こうとしています。そのために建築は、敷地境界を越えて周辺とのつながりを育むような建ち方を模索しました。敷地は通過交通がない静かな路地に面しており、木と鉄のハイブリッド構造による深い庇が、建物内部の共用スペースと敷地の周辺環境とを一体化させ、豊かな拡がりをつくりだしています。庇の下の広い土間は、入居者が各々のペースで靴の脱ぎはぎをするための場所であるのに加え、地域の人達が散歩途中に靴のまま立ち寄り、いつのまにかこの建物に親しむための仕掛けです。春から秋には大きな庇が丘を吹き上げる風をつかまえ、天井の高い共用部には常に爽やかな空気が流れます。冬は床下の空気式床暖房が優しく床全体を暖めます。開放的な共用スペースに対し、個室は眺望を維持しつつもプライバシーを維持できるよう、窓と床の高さを細やかに調整しています。客船のような連なる突出し窓は、個室の雰囲気に安心感をもたらすだけでなく、急な雨の際にも慌てる必要のない落ち着いた暮らしを望む住人のための設えです。災害時の福祉避難所としての活用を見据え、雨水タンクと手押しポンプ、非常用発電機、ガスと電気の調理用熱源を備えています。敷地内の空地に設けた野菜畑の水やりに雨水を用いることで、常日頃から防災設備を楽しく活かす計画としました。​

Group Home on Hilltop     Hachioji, Tokyo

Built on a hilltop looking Mt. Fuji, this is a group home for people with intellectual disabilities, like under a big umbrella where everyone in the area can easily gather.  The operator is trying to make a new welfare facility that is deeply rooted in the local community, by operating this not only as a group home, but also as a children's cafeteria, a meeting place for senior clubs, and an evacuation place.  To that end, architecture sought a way of building that would foster connections with the surrounding area beyond the site boundaries.  The site faces a quiet alley with no through traffic, and the deep eaves made of a hybrid structure of wood and steel integrate the common space inside the building with the surrounding environment of the site, creating a rich expanse.  The wide entrance under the eaves is a place for residents to take off their shoes at their own pace, and a trick for local people to stop by with their shoes on their walks and spontaneously become familiar with this facility.  From spring to autumn, large eaves catch the wind that blows up the hills, and refreshing air always flows through the common areas with high ceilings.  In winter, the floor heating gently warms the space.  In contrast to the open common space, the height of the windows and floor of the private rooms has been finely adjusted so that privacy can be kept while maintaining the view.  A series of awning windows like a cruise ship not only gives a sense of security to the private rooms, but is also a device for residents who want a calm life without having to panic even in the sudden rain.  It is equipped with a rainwater tank, a hand pump, an emergency generator, and gas/electricity stove for cooking so that it can be used as a welfare shelter in the event of a disaster.  By using rainwater for the vegetable fields set up in the site, it is planned to make the best use of disaster prevention equipment on a daily basis with enjoyment.

構造:下久保亘/オンスタジオ構造設計事務所  

施工:江中建設